Skandalen Ida Bäckmann
Datum: 22 mars

Skandalen Ida Bäckmann

Göra Evenemang Teater & Nöje

Musikteater i Folkets Hus i Karlshamn.

Beskrivning

Ida Bäckmann skapade kaos var hon än drog fram. Här kommer hon tillbaka och berättar sin sanning.

Den mycket språkbegåvade Ida Bäckmann reser ensam runt till oroshärdar runt om i världen. På väg till sitt giftermål i Sydafrika hamnar hon istället mitt uppe i Boerkriget. Alltid i händelsernas centrum. Hon trotsar allt och alla, ofta med fara för sitt eget liv,. Hon bevittnar blodiga gatuupplopp i Paraguay, Warszawa och Moskva. Under extrema förhållanden i Ryssland får hon till en intervju med Tolstoj. Hon slinker längre in i Vatikanen än någon präst lyckats med. Allt rapporteras hem till de stora dagstidningarna.
Hennes reportage blir mycket populära med en blandning av både spänning och humor. Hon trotsar alla regler, klampar på. Ida Bäckmann var på väg att bli en mycket framgångsrik och välkänd journalist. 1911 förändrades allt.
Efter uppmuntran från Selma Lagerlöf skriver Ida en bok om sin nära vänskap med Gustaf Fröding. Boken blir en riksskandal. Ida blir totalt utfrusen och utsätts för en hatkampanj. Beskrivs som mytoman, stalker, psykopat, frigid och vampyr. Efter Selmas Lagerlöfs död skriver Ida ännu en biografi, då om sin mångåriga vänskap med Selma. Denna bok blir en minst lika stor skandal!

Ida Bäckmann var författare, lärare och journalist men är idag kanske mest känd för sina relationer till två litterära tungviktare. Ida ville gifta sig med Gustaf Fröding och brevväxlade med Selma Lagerlöf i flera decennier. I båda förhållandena beskrivs hon av eftervärlden som parasit, som ”en kvarnsten runt snillens halsar”.

Datum/tid: 22 mars kl 12.00
Plats: Folkets Hus, Karlshamn
Förköp: Lundins Bokhandel, Stora Coop och Nortic.se (se bokningslänk)
Speltid: 1 timme och 5 minuter
Pris: vuxna 250 kr, scenpass 200 kr. Senior 250 kr, scenpass 200 kr

Arrangör: Karlshamns Riksteaterförening

Datum & tid (<% occasionResult.length %>)

Datum Tid Arena/Plats
Fredag 22 mars 12:00 - 13:00 Folkets Hus